Чотири корисні страви, після яких ви гарантовано полюбите гарбуз
Пропонуємо рецепти корисних страв з гарбуза, які не потребують багато часу для приготування
- Донбас
-
4 листопада 2020 17:00
Кінець осені – гарбузова пора. А страшно-веселе свято Хеловіну, що останніми роками прижилося в Україні, залишає по собі чималу кількість гарбузів, які викидати просто не піднімається рука. Страви на Новий рік – це справа майбутнього, а зараз можна зосередитися на яскраво-помаранчевих дієтичних стравах з гарбуза.
Користь гарбуза
Гарбуз багатий на провітамін А, його інша назва – бета-каротин. Він відповідає за здоров'я шкіри, очей і є потужним антиоксидантом, що знижує ризик розвитку раку. Також у гарбузі є калій, кальцій, магній, фосфор. Гарбуз багатий на вітаміни В1, В2, В12, РР. Містить харчові волокна – пектини для кишківника. Страви з гарбуза допомагають схуднути, знизити холестерин і вивести сполуки важких металів з організму. Калорійність гарбуза на 100 грам: запечений – 46 ккал, тушкований – 52 ккал, суп-пюре – 60 ккал.
Фото: pexels.com/@karolina-grabowska
Що приготувати з гарбуза
Гарбуз має декілька сортів, які розрізняються за зовнішнім виглядом. Для наших рецептів краще взяти твердий стиглий гарбуз овальної форми. У такому гарбузі багато помаранчевої м'якоті і мало насіння - саме те, що нам потрібно для приготування.
Гарбузи – ідеальний продукт. Їх можна вживати сирими, вареними, смаженими чи запеченими, Зі спеціями, цукром або сіллю, медом або взагалі без нічого. І у всіх випадках вони лишатимуться смачними і корисними.
Та все ж, за рекомендаціями відомих кухарів, найкраще гарбуз смакує у компанії з корицею, вершками, вершковим маслом, оливковою олією, імбиром, сухим і смаженим гарбузовим насінням, ваніллю, чебрецем, часником, пармезаном і апельсином.
Ми пропонуємо вам кілька рецептів, які перевірили особисто і залишилися ситими і задоволеними.
Суп-пюре з гарбуза
Нам знадобиться: гарбуз, одне куряче філе (або індиче), одна цибуля, чотири дольки часника, оливкова олія, сіль, перець, куркума, коріандр, обсмажене гарбузове насіння і листя свіжого базіліка.
Гарбуз помити, вийняти насіння, порізати на шматки. Поставити запікатися в духовці або мультиварці на 30 хвилин. Після запікання, коли охолоне, зняти шкірку (вона дуже легко тоді знімається), а з м'якоті зробити пюре за допомогою блендера, або виделки.
Фото: Вікторія Плотнікова
Поки гарбуз запікається, можна поставити варитися курячий бульон з одного філе, обсмажити подрібнену цибулю і часник на оливковій олії. Потім, коли все це буде готове, покласти у блендер 300-400 грамів гарбузового пюре, порізати ножем на шматки і додати відварене куряче філе (ціле, якщо хочете більш м'ясний смак, або частину), туди ж обсмажену цибулю з часником. Курячий бульон залити так, щоб він трохи покривав цю масу. Також за смаком додаємо сіль, червоний перець, куркуму (вона додає яскравості кольору), коріандр. Перемолоти все це у блендері, а курячий бульон можна додавати ще, якщо хочете зробити суп-пюре більш рідким.
Вилити суп у тарілку, прикрасити листям базіліка і подрібненим гарбузовим насінням.
Дієтичні панкейки з гарбуза
Панкейки або оладки з гарбуза – ідеальний осінній сніданок, швидкий у приготуванні і дуже ситний. Для панкейків нам знадобиться таке ж саме пюре з м'якоті запеченого гарбуза, про яке йшлося вище. А ще два яйця, вівсяне борошно, розпушувач, імбир, кориця, мускатний горіх.
Фото: Вікторія Плотнікова
До 300 грамів пюре додати два яйця і замісити тісто на вівсяному борошні. Тісто має бути не рідким. В тісто додати сушений імбир, корицю, мускатний горіх і ще половину чайної ложки розпушувача. З 300 грамів пюре виходить шість великих панкейків. Щоб зробити цю страву менш дієтичною і більш солодкою, до гарбузового тіста можна додати цукор або родзинки чи журавлину, а також подрібнене гарбузове насіння і миндаль.
Турецький десерт з гарбуза
Це блюдо називається "Бал-кабак", дослівно з турецької – "медовий гарбуз". Цей десерт надзвичайно простий і смачний.
З розрахунку на 1 кг очищеного гарбуза знадобиться 1,5 склянки цукру та близько 100 грамів подрібнених волоських горіхів.
Гарбуз нарізати невеликими шматочками і відварити у воді із цукром. Коли гарбуз буде готовий, сироп можна злити в окрему ємність. Вистиглі шматочки посипати горіховою крихтою і полити сиропом, в якому варили, або медом.
Фото: Катерина Лисенко
Крім того, в маленьких ресторанчиках Туреччини бал-кабак подають приправленим тахіновою пастою (її можна придбати і в українських крамницях). Це надає страві особливого східного колориту, а гіркота тахіни врівноважує солодкість сиропу.
Страви з гарбуза в духовці
Гарбуз з сухофруктами у горщику
Гарбуз смакує, якщо його запекти у духовці з сухофруктами і горіхами. Зробити це можна у глиняному горщику – в одному великому, або порціонно, в маленьких.
Гарбуз помити, почистити від насіння, порізати скибочками, зняти шкірку, а потім скибочки порізати кубиками. Покласти гарбузові кубики у горщик, зверху насипати родзинки, журавлину, чорнослив, курагу (все разом, або те, що вам більше подобається). Також можна додати волоський горіх, абож мигдаль чи фундук.
Горщики поставити у розігріту до 190 градусів духовку на 20-25 хвилин. Після приготування страва має трохи охолонути. Подавати її можна з медом або вершками.
Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас
Всі новини на одному каналі в Google News
- 10:47Окупанти вночі вдарили по Селидовому на Донеччині. Є жертва
- 21:50Обмеження електроенергії 18 квітня можливі у всіх областях, - Укренерго
- 16:06Стартував передпродаж посмертної збірки поезії Вікторії Амеліної, яка загинула від російського удару по Краматорську ФОТО
- 21:37З Донеччини вдалося евакуювати ще майже пів сотні жителів
- 19:49 Доба на фронті: Найгарячішим залишається Бахмутський напрямок
- 16:19 Зеленський підписав оновлений закон про мобілізацію
- 15:50Російська авіація скинула КАБ-500 на пʼятиповерхівку на Донеччині (ФОТО)
- 11:33 Окупанти проводять ротації підрозділів та зміщують напрямки штурмових дій
- 10:31Командуючий ПC ЗСУ підтвердив знищення ворожого командного пункту у Луганську
- 09:30Телефон Служби 112 до кінця поточного року запрацює по всій Україні
- 09:09Рашисти сконцентрували атаки на східних напрямках фронту, де відбулося більшість атак
- 18:49 FT: росіяни можуть готувати наступ у чотирьох областях України
- 17:55 росіяни знову вгатили по Донеччині: три людини загинули, є поранені
- 15:26В Луганську "прилетіло" по скупченню військової техніки рашистів Відео
- 11:43Дві людини загинули, вісім зазнали поранень за добу на Донеччині
- 08:20 Два напрямки на фронті залишаються найгарячішими, - Генштаб
- 21:15Четверо поліціянтів на Луганщині отримали акубаротравми, відвозячи гумдопомогу місцевим (ВІДЕО) ФОТО
- 19:55 "Найгарячіше" на фронті в напрямку Бахмуту та Новопавлівки
- 11:20 Нардепи посилили мобілізацію у другому читанні