Чотири корисні страви, після яких ви гарантовано полюбите гарбуз

Пропонуємо рецепти корисних страв з гарбуза, які не потребують багато часу для приготування

Чотири корисні страви, після яких ви гар…
Фото: Pexels

Кінець осені – гарбузова пора. А страшно-веселе свято Хеловіну, що останніми роками прижилося в Україні, залишає по собі чималу кількість гарбузів, які викидати просто не піднімається рука. Страви на Новий рік – це справа майбутнього, а зараз можна зосередитися на яскраво-помаранчевих дієтичних стравах з гарбуза. 

Користь гарбуза

Гарбуз багатий на провітамін А, його інша назва – бета-каротин. Він відповідає за здоров'я шкіри, очей і є потужним антиоксидантом, що знижує ризик розвитку раку. Також у гарбузі є калій, кальцій, магній, фосфор. Гарбуз багатий на вітаміни В1, В2, В12, РР. Містить харчові волокна – пектини для кишківника.  Страви з гарбуза допомагають схуднути, знизити холестерин і вивести сполуки важких металів з організму. Калорійність гарбуза на 100 грам: запечений – 46 ккал, тушкований – 52 ккал, суп-пюре – 60 ккал.

каша із гарбуза

Фото:  pexels.com/@karolina-grabowska

Що приготувати з гарбуза

Гарбуз має декілька сортів, які розрізняються за зовнішнім виглядом. Для наших рецептів краще взяти твердий стиглий гарбуз овальної форми. У такому гарбузі багато помаранчевої м'якоті і мало насіння - саме те, що нам потрібно для приготування.

Гарбузи – ідеальний продукт. Їх можна вживати сирими, вареними, смаженими чи запеченими, Зі спеціями, цукром або сіллю, медом або взагалі без нічого. І у всіх випадках вони лишатимуться смачними і корисними.

Та все ж, за рекомендаціями відомих кухарів, найкраще гарбуз смакує у компанії з корицею, вершками, вершковим маслом, оливковою олією, імбиром, сухим і смаженим гарбузовим насінням, ваніллю, чебрецем, часником, пармезаном і апельсином.

Ми пропонуємо вам кілька рецептів, які перевірили особисто і залишилися ситими і задоволеними.

Суп-пюре з гарбуза

Нам знадобиться: гарбуз, одне куряче філе (або індиче), одна цибуля, чотири дольки часника, оливкова олія, сіль, перець, куркума, коріандр, обсмажене гарбузове насіння і листя свіжого базіліка.

Гарбуз помити, вийняти насіння, порізати на шматки. Поставити запікатися в духовці або мультиварці на 30 хвилин. Після запікання, коли охолоне, зняти шкірку (вона дуже легко тоді знімається), а з м'якоті зробити пюре за допомогою блендера, або виделки.

Суп-пюре з гарбуза

Фото: Вікторія Плотнікова

Поки гарбуз запікається, можна поставити варитися курячий бульон з одного філе, обсмажити подрібнену цибулю і часник на оливковій олії. Потім, коли все це буде готове, покласти у блендер 300-400 грамів гарбузового пюре, порізати ножем на шматки і додати відварене куряче філе (ціле, якщо хочете більш м'ясний смак, або частину), туди ж обсмажену цибулю з часником. Курячий бульон залити так, щоб він трохи покривав цю масу. Також за смаком додаємо сіль, червоний перець, куркуму (вона додає яскравості кольору), коріандр. Перемолоти все це у блендері, а курячий бульон можна додавати ще, якщо хочете зробити суп-пюре більш рідким.

Вилити суп у тарілку, прикрасити листям базіліка і подрібненим гарбузовим насінням.

Дієтичні панкейки з гарбуза

Панкейки або оладки з гарбуза – ідеальний осінній сніданок, швидкий у приготуванні і дуже ситний. Для панкейків нам знадобиться таке ж саме пюре з м'якоті запеченого гарбуза, про яке йшлося вище. А ще два яйця, вівсяне борошно, розпушувач, імбир, кориця, мускатний горіх. 

Дієтичні панкейки з гарбуза

Фото: Вікторія Плотнікова

До 300 грамів пюре додати два яйця і замісити тісто на вівсяному борошні. Тісто має бути не рідким. В тісто додати сушений імбир, корицю, мускатний горіх і ще половину чайної ложки розпушувача. З 300 грамів пюре виходить шість великих панкейків. Щоб зробити цю страву менш дієтичною і більш солодкою, до гарбузового тіста можна додати цукор або родзинки чи журавлину, а також подрібнене гарбузове насіння і миндаль.

Турецький десерт з гарбуза

Це блюдо називається "Бал-кабак", дослівно з турецької – "медовий гарбуз". Цей десерт надзвичайно простий і смачний.

З розрахунку на 1 кг очищеного гарбуза знадобиться 1,5 склянки цукру та близько 100 грамів подрібнених волоських горіхів.

Гарбуз нарізати невеликими шматочками і відварити у воді із цукром. Коли гарбуз буде готовий, сироп можна злити в окрему ємність. Вистиглі шматочки посипати горіховою крихтою і полити сиропом, в якому варили, або медом.

Турецький десерт з гарбуза

Фото: Катерина Лисенко

Крім того, в маленьких ресторанчиках Туреччини бал-кабак подають приправленим тахіновою пастою (її можна придбати і в українських крамницях). Це надає страві особливого східного колориту, а гіркота тахіни врівноважує солодкість сиропу.

Страви з гарбуза в духовці

Гарбуз з сухофруктами у горщику 

Гарбуз смакує, якщо його запекти у духовці з сухофруктами і горіхами. Зробити це можна у глиняному горщику – в одному великому, або порціонно, в маленьких.

Гарбуз помити, почистити від насіння, порізати скибочками, зняти шкірку, а потім скибочки порізати кубиками. Покласти гарбузові кубики у горщик, зверху насипати родзинки, журавлину, чорнослив, курагу (все разом, або те, що вам більше подобається). Також можна додати волоський горіх, абож мигдаль чи фундук. 

Горщики поставити у розігріту до 190 градусів духовку на 20-25 хвилин. Після приготування страва має трохи охолонути. Подавати її можна з медом або вершками.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Донбас

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"