Грецькі страви до Нового року з Маріуполя: Рецепт шумушу, кураб'є і васілопіти

Пропонуємо опанувати рецепти страв до Нового року, які зберегли та досі готують греки Приазов'я і Маріуполя

Грецькі страви до Нового року з Маріупол…

Грецька кухня може стати цікавинкою вашого новорічного столу, вона аж ніяк не дієтична, але ж побалувати себе і родину смачненьким на свята можна.

Грецький м'ясний пиріг Шумуш

В різних грецьких селах ця страва може мати ще назву "турта" або "кубете". Шмуш (або шумуш) - це листковий пиріг.
 

Грецький м"ясний пиріг Шумуш

Для приготування пирога Шумуш знадобиться:

  • вода 0,5 л
  • сіль 1 чайна ложка
  • чорний перець мелений й інші спеції на смак
  • тісто листкове бездріжжове - 500 г
  • гарбуз - 300 г
  • фарш яловичий+свиний - 400 г
  • цибуля - 1 шт
  • жовток для змазування пирога.

Гарбуз подрібнити або перетерти. Фарш перемішати з дрібно порізаною цибулею, посолити, додати перець, спеції, подрібнений гарбуз. Цю масу можна трохи протушкувати або ж використовувати сирою.

готовий пиріг Шумуш

Тісто тоненько розкачуємо на квадрат, зверху змащуємо олією і викладаємо сиру або трохи протушковану начинку з м'яса і гарбуза. Складаємо тісто конвертом, зверху змащуємо збитим жовтком. Випікаємо Шумуш у духовці при 180 градусах приблизно 30-40 хвилин.

Грецьке святкове печиво Кураб'є

Кураб'є - печиво новорічне і весільне, ще його називають печивом нареченої. Приазовські грекині-господині печуть це солодке і легке печиво різної форми, найчастіше - напівмісяцями, зірочками, сердечками. А на новорічні свята Кураб'є готують, бо цукрова пудра асоціюється зі снігом. Якщо молодята вирішать побратись під Новий рік, воно обов'язково має бути на столі.

Грецьке святкове печиво

Вариантів печива Кураб'є багато, адже воно притаманне кухням багатьох східних і приморських країн. Є турецьке Кураб'є, бакинське, кримське називається Хураб'є,  також є Кураб'є з какао і згущеним молоком. Форми цього печіва також різні: квітка, ромб, маленький колобок.

Для приготування грецького Кураб'є знадобиться:

  • свинячий жир 1 склянка
  • цукрова пудра 2 склянки
  • борошно 3 склянки
  • ванільний цукор на смак

Жир треба розтопити і збити разом з цукровою пудрою. Після додати просіяне борошно і продовжувати збивати. Вимісити тісто руками, і на пару годин залишити в холоді. Потім не тонко розкачати та вирізати формочками печиво. Обирайте ті форми, які вам до вподоби. Печиво викласти на папір для випічки на деко і випікати при помірній температурі. Готове печиво посипати цукровою пудрою.

Грецький новорічний пиріг Васіліпіта (Василопіта)

Васіліпіта або Васілопіта - це традиційний грецький новорічний пиріг. У перекладі "пиріг Святого Василя". Існує дуже багато рецептів Васіліпіти, її готують з різного тіста. Але обов'язково у цей пиріг ховають монетку. Вважається, кому дістанеться шматочок з монеткою, той буде щасливий весь прийдешній рік.

Грецький новорічний пиріг Васіліпіта

Наводимо один з варіантів приготування.

Нам знадобиться: 

  • вершкова олія 400 г
  • цукор 3 склянки
  • яйця 6 штук
  • цедра двох апельсинів
  • півсклянки апельсинового соку
  • йогурт білий 1 склянка
  • борошно 750 г
  • ванільний цукор, сіль, кориця на смак

Білки яєць треба збити з дрібкою солі, а в іншому посуді збити цукор з вершковим маслом. Туди ж по одному додавати жовтки, після кожного суміш збивати. Туди ж додати цедру, сік, йогурт та ваніль. Потім додати третину просіяного борошна, перемішати. Потім додати третину збитих білків і перемішати. Тричі додавати борошно і білки. Ретельно перемішати, тісто має бути рідке. Перед запіканням тісто укладають в форму по-різному, іноді його, як на фото, викладають у формі мушлі.

Випікати пиріг треба в розігрітій до 180 градусів духовці близько години. Поки пиріг ще гарячий туди можна заховати монетку, обернувши у папір чи фольгу.

Грецький десерт Чак-чак

Чак-чак - це десерт з тіста і меду. Для тіста знадобляться:

  • яйце 3 штуки
  • вода або молоко 1 столова ложка
  • горілка 1 столова ложка
  • розпушувач 1 чайна ложка або сода загашена оцтом

Замішуємо некруте тісто, розкачуємо і нарізаємо тоненькою соломкою.

Грецький десерт Чак-чак

Смажити цю соломку треба у фритюрі у суміші жирів (можна взяти свинячий жир та олію) невеличкими порціями. Готову соломку викласти на паперовий рушник, дати зайвому жиру стекти. Коли охолоне, змастити медовим сиропом: 3 столових ложки меду розтопити на водяній бані та розвести у ньому 4 столові ложки цукру.

Вкладати на блюдо або у форму соломку треба якомога щільніше, після чого й полити сиропом. Аби десерт застиг і був готовий до вживання, поставити у холодильник.

Грецькі чебуреки Чір-чір

Чір-чірами греки називають чебуреки - всім відомі смажені пиріжки з м'ясом.

Грецькі чебуреки Чір-чір

Для тіста знадобиться:

  • молоко 0,5 л
  • сіль 1 чайна ложка
  • олія 2 столові ложки
  • борошно 3,5-4 склянки
  • жовтки 3 штуки
  • коньяк 3 столові ложки

Для фаршу необхідно: 

  • свинина, баранина чи яловичина 1 кг
  • цибуля
  • сіль
  • перець 

Аби чебуреки вийшли соковитішими, можна до фаршу додати трохи рідини -  кефіру чи ряжанки.

Треба замісити круте тісто, залишити його на 10-15 хвилин, розрізати на невеличкі шматочки, обваляти у борошні. Потім розкачати їх на кола діаметром 12-14 см. На одну половину тіста покласти фарш, другою накрити зверху, заліпити боки, для рівної форми напівкола можна обрізати тарілкою або спеціальним кухонним ножем. Смажити їх треба в олії на сильному вогні. Подають чебуреки з кисломолочними напоями чи сметаною.

Фото: Афіна Хаджинова, Ганна Прокопенко

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme