Хрін дешевий, дорогі яйця: У скільки обійдеться великодній кошик в різних регіонах України

Великдень – свято хоч і релігійне, але відзначається всією країною. За декілька днів до церков потягнуться людські струмочки з кошиками в руках, а в тих кошиках – паска, яйця, масло, сіль, хрін…

Олекса Шкатов
Заступник головного редактора по роботі з регіонами - керівник регіональних редакцій
Хрін дешевий, дорогі яйця: У скільки обі…
Фото: traditions.24tv.ua

Набір складових в різних регіонах може відрізнятись, але що точно є спільним для всієї країни – це те, що за рік великодні кошики подорожчали всюди. В середньому – на 20-30%.

Найбільше набрали в ціні яйця. Слідом йде масло, м'ясні продукти та, власне, самі паски, які все більше господинь не пече, а купує. Що не змінилось в ціні – так це хрін і вино.

Останні, передсвяткові, а отже і закупочні вихідні минули, тож можна вже впевнено порахувати, у скільки обійдеться свято. Навіть незважаючи на те, що щось ще буде докуплятись протягом поточного тижня.

Київ

1. Паска, 800-1000 г – 125 грн

2. Яйця, 10 шт. – 39 грн

3. Ковбаса домашня або копчена, кільце (350-450 г) – 130-160 грн

4. Масло, 250 г – 56 грн

5. Буженина, 0,5 кг – 120 грн

6. Сало, 0,5 кг – 65 грн

Разом: 565 грн

Напевне, найбільше за рік у столиці подорожчали яйця – минулоріч десяток можна було купити за 24 грн, перед самим святом вони подорожчали до 26-28 грн, але до нинішніх майже 40 грн їм було далеко. Слід зауважити, що на ринку можна знайти цей продукт і дешевше – від птахофабрик яйця категорії С0 коштують приблизно 32-34 грн за десяток.

Паски в Києві цьогоріч подорожчали приблизно на 20%, при цьому домашня, за розрахунками Depo.Київ, обійдеться не набагато дешевше за магазинну – десь у 120 грн за кг. Ціни зросли через помітне подорожчання яєць, цукру, борошна та вершкового масла в Україні. Загалом же великодній кошик, якщо туди ще додати "Кагор" за 110 грн, пів кілограма домашнього сиру за 75-80 грн, сягне 750 грн і більше.

Харків

1. Паска, 800-1000 г – 120

2. Яйця, 10 шт. – 38 грн

3. Ковбаса домашня або копчена, кільце (350-450 г) – 100 грн

4. Масло, 200 г – 53 грн

5. Буженина, 0,5 кг – 135 грн

6. Сало, 0,5 кг – 50 грн

Разом: 496 грн

У Харкові за рік підросли всі позиції, але найбільше – паска (коштувала 96 грн), яйця (коштували 20 грн) та масло 57 грн проти 43 минулоріч. На цьому тлі копчена ковбаса подорожчала не так вже й сильно – зі 236 до 270 грн за кілограм.

Мінімально великодній кошик обійдеться у 450-500 грн. Якщо ж додати туди більше складових – наприклад, "Кагор" за 120 грн чи пів кіло сиру за 120 грн (минулоріч обійшовся би у 75-80 кг), то сума вже стане цілком київська – 700 і більше гривень.

Дніпро

1. Паска, 800-1000 г – 120 грн

2. Яйця, 10 шт. – 39

3. Ковбаса домашня або копчена, кільце (350-450 г) – 80-100 грн

4. Масло, 200 г – 55 грн

5. Буженина, 0,5 кг – 70 грн

6. Сало, 0,5 кг – 50 грн

Разом: 434

У Дніпрі, як і по всій країні, за рік значно здорожчали яйця. Якщо у 2020 років вартість коливалася у межах 25-30 грн за десяток, то сьогодні ціна на так звані домашні яйця на базарі чи у невеликих приватних крамницях коливається у межах 45-50 грн, у торгівельних мережах фабричні яйця коштують в середньому 39 грн.

Здорожчали і паски. Минулого року можна було придбати паску вагою 100 г за 11 грн, 700 г – 65-70 грн. Сьогодні ціни підросли: 100-грамові паски коштують в районі 18 грн, 700 гр – від 82 грн. Для тих, хто звик пекти самостійно, продукти обійдуться за такою ціною: борошно – від 12 до 18 грн за кг в залежності від виробника, цукор – у середньому 25 грн/кг, сухі дріжджі – від 3,5 грн до 5 грн за пачку, молоко – від 26 до 28 грн за літр, вершкове масло – від 40 до 49 грн за 200 г, ванільний цукор – 0,90-1,50 за пачку. Додати сюди глазур, родзинки, мускатний горіх, різного роду прикраси, а дехто любить додавати і коньяк за смаком, то може вийти доволі дорого, але "базовий" рецепт паски виходить до 150 грн за кг. Минуло року це було в районі 120 грн.

Що стосується інших складових великоднього кошику, то сало минулого року можна було купити за ціною від 50 грн за кг, а сьогодні – від 80 грн. При цьому 500 грамів домашньої ковбаси коштуватимуть від 90 грн до 120 грн, тоді як минулого року вони коштували в районі 70 грн. Буженина коштує від 135 грн за кг і вище, і це майже на 20% більше, ніж торік.

Якщо додати червоне вино (від 80 грн за пляшку), твердий сир (240-270 грн/кг), а також овочі (помідори – 45-50 грн за кг, редис – 30 грн/кг, огірки – 50 грн/кг), то вартість кошика вийде в районі 750-900 грн, тоді як минулого року він коштував 550-600 грн.

Як подорожчав великодній кошик

Запоріжжя

1. Паска, 1000 г – 110 грн

2. Яйця, 10 шт. – 31-37 грн

3. Ковбаса домашня або копчена, кільце (350-450 г) – 70 грн

4. Масло, 200 г – 46 грн

5. Буженина, 0,5 кг – від 100 грн

6. Сало, 0,5 кг – 45 грн

Разом: від 408 грн

У Запоріжжі базовий набір, порівняно з минули роком, подорожчав приблизно на 22%. Разом з тим, він дещо дешевший, ніж в інших обласних центрах Східної України – у менш ніж 410 грн. Якщо додати "Кагор" за ціною у 70 грн (найдешевший – близько 60 грн), півкіло домашнього сиру за 30 (загалом ціни від 20 до 45 грн), та хрін з сіллю (десь 12 грн), то вийде сума у 520 грн.

Слід зазначити, що якщо загалом продукти в Запоріжжі мають приємнішу ціну порівняно з сусідніми регіонами, то яйця все одно тримають майже загальноукраїнський чи навіть столичний рівень.

Донбас

Маріуполь

1. Паска, 800-1000 г – 100 грн

2. Яйця, 10 шт. – 30 грн

3. Ковбаса домашня або копчена, кільце (350-450 г) – 90 грн

4. Масло, 200 г – 50 грн

5. Буженина, 0,5 кг — 65 грн

6. Сало, 0,5 кг – 35 грн

Разом: 370 грн

У Маріуполі замість пасок в магазинах зустрічаються "пасхальні кекси" (про "кулічі" навтіь не будемо) по 34 грн за 300 г, тож можна вирахувати і ціну за кілограм – приблизно 110 грн, хоча очевидно, що просто кілограмова паска буде дещо дешевшою. Що дивує – так це ціни на яйця. Втім, судячи з вищої планки, хороші яйця не сильно дешевші від загальноукраїнського рівня і коштують явно більше 30-32 грн за десяток, хоча стартують ціни з 27 грн. Те ж саме стосується і масла: великі загальнонаціональні виробники тримають ціни по країні приблизно однаковими – це 55 і більше гривень за 200-грамову упаковку вершкового масла 82% жирності. Місцеві виробники можуть трохи поступатись в ціні, але і вони нижче 45 грн зазвичай не опускаються, тож будемо вважати ціною на упаковку 50 грн.

Таким чином, базовий набір коштуватиме досить скромні 370 грн. Але якщо додати туди сир (від 20 грн за пів кілограма), "Кагор" (від 70 грн) та інші складові, ціна підніменться на 100-200 гривень

Сіверськодонецьк

1. Паска, 800-1000 г – від 110 грн

2. Яйця, 10 шт. – 30 грн

3. Ковбаса домашня або копчена, кільце (350-400 г) – від 65 грн

4. Масло, 200 г – 55 грн

5. Буженіна, 0,5 кг — 65 грн

6. Сало, 0,5 кг – 35 грн

Разом: 360

Сіверськодонецьк потішив найнижчою на Східній Україні ціною  на яйця – "від 26 грн". Але, безперечно, вона оманлива: цей продукт за рік помітно подорожчав всюди, тож навряд чи варто закладати у великодній бюджет менше ніж 30 грн за десяток. Загалом же ціна на кошик у Сіверськодонецьку – десь на рівні з Маріуполем, номінально навіть трохи вища – 360 грн. А з додатками у вигляді вина, сиру та інших смаколиків буде і всі 4500 і більше гривень

Закарпаття

1. Паска, до 1 кг – 120-150 грн

2. Яйця домашні, 10 шт – 40-45 грн

3. Ковбаса домашня, 0,5 г – 120-130 грн

4. Масло вершкове домашнє, 250 г – 80-90 грн

5. Буженина (на Закарпатті у кошик кладуть шовдарь – окіст), 1 кг – 180-240 грн

6. Сир твердий, 0,5 кг – 110-140 грн

7. Сир кисломолочний, 1 кг – 100 грн

Разом: від 780 грн

Магазинні ціни на Закарпатті не сильно відрізняються від загальноукраїнських, але підхід до свята инакший: в кошику все має бути найкращої якості, тобто домашнє. Тож ціна за великодній набір одразу стрибає порівняно з иншими регіонами.

У багатьох районах Закарпаття у кошик кладуть вино. Залежно від уподобань, ціни за пляшку суттєво різняться. Також у кошики кладуть сіль та хрін. Тож за кошик (без урахування вина) треба буде віддати близько 800 грн. Якщо ж хочеться освятити і вино, то весь набір обійдеться у щонайменше тисячу гривень.

Минулого року схожий набір вартував на 200-300 грн менше. При цьому ціни на м’ясну продукцію змінилися несуттєво, але яйця, сир і паска у ціні підскочили на 20-30%.

Львів

1. Паска, до 1 кг – від 130 грн

2. Яйця, 10 шт. – 35 грн

3. Ковбаса домашня або копчена, кільце (350-400 г) – від 90 грн

4. Масло, 200 г – 50 грн

5. Буженина, 0,5 кг– 150 грн

Разом: 455 грн

Хоча у різних регіонах України вміст великоднього кошика може суттєво відрізняється, але є продукти, без яких цього дня просто не обійтися: паска, яйця, м’ясо або ковбаса, сир. Це те, від чого відмовлялися віряни під час Великого Посту. Львів’яни і львів’янки не обмежуються встановленими церквою правилами, а додають до великодніх кошиків ще й інші продукти, які клали їхні бабусі й прабабусі, або ж ті, які їм просто хочеться туди покласти: масло, хрін, сіль, печених баранців, овочі, фрукти, ягоди, цукерки та інше. Часто кладуть й ножа. Вірять, що освячені продукти слід різати тільки освяченим ножем.

Цьогоріч паски у Львові всередньому подорожчали на 50%. Так, якщо у 2020 році, півкілограмову паску можна було купити за 50 гривень, то цього року за неї просять вже не менше 75 гривень. Подорожчали і яйця: якщо перед минулим Великоднем за десяток найдорожчих домашніх яєць бабусі на ринку просили 25 гривень, а в супермаркетах можна було придбати фермерські яйця й за 20 гривень десяток, то цього року десяток яєць дешевше за 35 гривень знайти важко.

Кільце краківської ковбаси вищого сорту у Львові можна купити за 80 гривень (приблизно 300 грамів). Дрогобицька ковбаса – 260 гривень за кілограм, кільце (приблизно 600 грамів) – 160 гривень. Пачка масла  – 50 гривень. Буженина – від 300 гривень за кілограм. Твердий сир – від 140 гривень за кілограм. Таким чином, на великодній кошик варто одразу закладати від 450, а краще 500 грн, і це – якщо скромно.

Вартісь великодного кошика у 2021 році

Одеса

1. Паска, 800-1000 г – 140 грн

2. Яйця, 10 шт. – 30 грн

3. Ковбаса домашня або копчена, кільце (400 г) – 140 грн

4. Масло, 200 г – 47

5. Буженина, 0,5 кг – 125 грн

Разом: 482 грн

Одеса балансує між дорогою столицею та помірними регіонами: деякі позиції в неї радують ціною, деякі – навпаки. Так, яйця і масло обійдуть дещо дешевше, ніж, приміром, у Києві. Зате хороша ковбаса коштуватиме цілком "на рівні", тож мінімально великодній набір обійдеться майже у 500 грн. Якщо ж туди докласти Кагор (55 грн), пів кілограма сиру (46 грн), то ціна одразу виросте на 100 грн. І це не рахуючи самого кошика, за який запросять ще близько 200 грн. Загалом же, якщо порівнювати з минулим роком, ціна великодніх зборів за рік виросла досить скромно – на менше ніж 10%.

Вінниця

1. Паска, 800-1000 г – 140 грн

2. Яйця, 10 шт. – 30-36 грн

3. Ковбаса домашня або копчена, кільце (350-450 г) –70 грн

4. Масло, 200 г – 45 грн

5. Шинка, 0,5 кг – 120 грн

Разом: 411 грн

Це – мінімальний, можна навіть сказати, спартанський кошик. Якщо ж розраховувати його старанно, з домашньою паскою, і запеченим м'ясом, то загальна вартість одразу сягне 600 грн, що на 20% більше, ніж попереднього року. Разом з вином (яке у великодній кошик кладуть далеко не всі) – близько 700 гривень, торік – до 600.

Хмельницький

1. Паска, 800-1000 г – 120 грн

2. Яйця, 10 шт. – 35 грн

3. Ковбаса домашня або копчена, кільце (350-450 г) – 130

4. Масло, 200 г – 57 грн

5. Буженіна, 0,5 кг – 120 грн

Разом: 462

За останні два роки вартість традиційного набору зросла майже втричі. Коли ще в 2019 році зібрати Великодній кошик можна було за 120-180 гривень, то вже в 2020 традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль коштували дорожче – до 300 грн

М'ясні продукти, які традиційно кладуть у кошик для освячення подоляни, здорожчали теж. Так, півкілограма домашньої ковбаси стануть приблизно у 130 грн (з розрахунку 240-300 грн за кілограм) проти 100 грн торік. Буженину, яка теж кладеться у Великодній кошик, нині в супермаркетах Хмельниччини можна придбати в середньому за 230-280 грн за кілограм проти 180-250 грн торік.

Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) – 120 грн (200-270 грн за кг) та вершкове масло (0,5 кг) – 114 грн (180-230 грн за кг). М’який сир (0,5 кг) обійдеться приблизно у 58 грн (100-120 грн за 1 кг).

Найдешевшим у кошику буде хрін та сіль – ці продукти майже не зросли у ціні.

Херсон

1. Паска, 800-1000 г – 110 грн

2. Яйця, 10 шт. – від 28 грн

3. Ковбаса домашня або копчена, 350-400 г. – 120 грн.

4. Масло, 200 г – 50 грн

5. Буженина, 0,5 кг – 125 грн

Разом: 433

У Херсоні у великодній бюджет варто закладати не менше 450: у таку суму увійде велика паска (або дві невеликі, ціна на які коливається в 50-65 грн), десяток яєць, кільце як не домашньої, так "Краківської" ковбаси, вершкове масло та шмат буженини. Запекти самотужки ошийок обійдеться дешевше (якщо не враховувати власну працю) – від 140 грн за кілограм свинячого ошийку. Що, між іншим, приховує чималий приріст у ціні – порівняно з 90 грн попереднього року.

Загалом у Херсоні окрім яєць (2020-й – 17 грн за десяток), які сильно подорожчали всюди, варто згадати і м'ясні вироби. Та ж ковбаса минулоріч обійшлась би у 80 грн.

Що стосується додатковий позицій, то сир обійдеться у 140-250 грн за кілограм (минулоріч було 110-190 грн), "Кагор" – від 54 грн (ціна майже не змінилась), тож загалом у бюджет варто закладати не менше 550-600 грн.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme