Додайте риб'ячу шкіру: 30 фактів про каву, які ви точно не знали

Що може бути краще за каву, особливо вранці і особливо в понеділок після насичених вихідних! Але чи все ви знаєте про цій неперевершений напій? Кава приховує багато таємниць і фактів, про які мало хто знає

Додайте риб'ячу шкіру: 30 фактів про кав…
@itfeelslikefilm

1. 42% українців регулярно п'ють каву

2. Згідно з дослідженням, проведеним Університетом Каліфорнії, пара, яка піднімається від гарячої кави, містить деякі антиоксиданти в кількості, аналогічній 3-ом апельсинам

3. У 1657 році у Британії кава рекламувалося як ліки від цинги і подагри

4.Третину світового об'єму кави виробляє Бразилія – це більше півтора мільйона тонн кави в рік

5. Кофеїн заборонений Інтернаціональним Олімпійським комітетом. Якщо в крові атлета більше 12 мікрограм кофеїну, він дискваліфікується. Щоб досягти такого рівня, досить випити 5 чашок кави

6. Кава обсмажується при температурі 200-220 градусів Цельсія. Чим довший процес обсмажування, тим темніше вийде кава. Тривалість обжарювання в середньому 10-20 хвилин

7. Кава класифікується за трьома ознаками: якість зерен (сорт, висота над рівнем моря), якість приготування і розмір зерна

8. Перед обсмажуванням деяких сортів кави їх зелені зерна зберігаються декілька років. Експерти вважають, що їх смак при цьому значно покращується

9. Кава вирощується в 45 країнах світу

10. Кава - найпопулярніший напій у світі. Щорічно його випивається 400 мільярдів чашок

Фото: Unsplash\@thepaintedsquare

11. Рецепт кави з книги 1844 року: "Столову ложку порошку в півлітра окропу, кип'ятити 20-25 хвилин. Залишити настоятися 4-5 хвилин. Додайте риб'чу шкірку, шматочок риб'ячого жиру або половину яйця" 

12. Мішки для кави зазвичай виготовляються з конопель, і важать близько 70 кг при повному завантаженні. Потрібно, приблизно, 600 000 зерен для наповнення одного мішка 

13. Кавові дерева запилюються самостійно

14. Кава, як ліки, досягла найвищого розквіту в Англії у 16 столітті. У той час мікстура з кави, масла і меду призначалася для зігрівання при багатьох хворобах. Пізніше в цій ролі стали використовувати чай 

15. Квіти кавових дерев живуть недовго, пахнуть жасминно-апельсиновим ароматом, і дають кавові зерна розміром з журавлину. Потрібно 4-5 роки, щоб дерево стало приносити достатній урожай

16. Кава вперше стала відома в Європі як "арабське вино" 

17. Кава, разом з пивом і горіховим маслом, увійшла до десятки найбільш відомих ароматів світу

18. Кавові зерна, як виноград, дуже чутливі до температури, вологості, тиску, і термінів їх збирання

19. Кави займає друге місце в загальносвітовому рейтингу найбільш продаваних товарів. На першому місці – нафта 

20. Лимон додають в каву вже упродовж декількох сотень років (раніше, ніж цукор)

Фото: Unsplash\ @jtylernix

21. Кавове дерево "Арабіка" може дати до 6 кг кави в рік, в залежності від вологості і температури повітря.

22. Перше кафе у Франції було відкрите на початку 17 століття, проте перед цим кава продавалася на вулицях арабськими торговцями у своєрідних "автоматах"

23. Кавові зерна після обсмажування обробляють спеціальними ароматичними речовинами(маслами) і охолоджують. При цьому пори в зернах відкриваються і поглинають більшу кількість ароматизатора

24. З 1850 року ручна кофемолка стала незамінним атрибутом на кухні в США для середнього класу населення

25. Чорні зерна кави містять менше кофеїну, ніж їх світлі аналоги. Чим довше обсмажується кава, тим менше в ній кофеїну

26. Під час Громадянської війни в Америці солдати отримували 4 кг обсмаженої кави як частину раціону. Також, солдати могли вибрати зелену не обсмажену каву

27. 1 акр (~ 40 соток) кавових дерев можуть дати до 5 тонн кавових зерен, які після обробки перетворяться в тонну меленої кави

28. Протягом Другої Світової війни урядами було випито понад 130 мільйонів кілограм кави

29 "Кава має бути чорною як пекло, сильною як смерть, солодкою як любов" – турецька народна приказка

30. Добре обсмажені і подрібнені кавові зерна, розчинені в кип'яченій воді, як і раніше називаються "турецька кава". Цей рецепт не змінився з давніх часів та використовується в Туреччині і Греції

Фото: Unsplash\@nate_dumlao

За матеріалами Senfil

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme