Рецепти імбирного печива до Різдва: Класичні, дієтичні і печиво на пательні
Зимові свята – найкращий час, щоб приготувати імбирне печиво. Для тих, хто боїться набрати зайві кілограми, є дієтичний рецепт
Імбирне печиво, особливо у формі імбирного чоловічка, вже багато років – невід'ємний атрибут різдвяно-новорічних свят. Є безліч рецептів приготування цієї смакоти, від класичних до дієтичних. І навіть такі, де печиво можна готувати на пательні
Приготування імбирного печива можна перетворити на щорічну родинну традицію, коли і батьки, і діти збираються на кухні, замішують тісто, спілкуються, обирають формочки, розкладають печиво на деко і чекають на його приготування, насолоджуючись пряним ароматом. А потям ласують: дорослі з глінтвейном чи кавою, діти - з молоком або чаєм.
Фото: https://unsplash.com/@pillepriske
Класичний рецепт імбирного печива
І досі невідомо, хто автор цього рецепта, який за десятки століть майже не змінився. Є кілька легенд, але всі вони кажуть, що цю випічку вигадали служителі церкви. Перша легенда розповідає, що печиво з'явилося в Європі у Х столітті завдяки єпископу Григорію Макару, друга стверджує, що пряне печиво стало відоме пізніше, у XI столітті. Ніби-то напередодні Різдва англійський чернець Патрік помилково додав екзотичний молотий імбир у солодку випічку. За третьою легендою імбирне печиво вигадали у німецькому монастирі в XII столітті, а потім воно стало відомим в усіх тодішніх європейських країнах. В ті часи ласувати пряною випічкою могли собі дозволити тільки заможні прошарки населення і представники церкви, адже імбир, як і інші спеції доставлялися з Індії або Китаю і коштували дуже дорого.
У наші часи, на щастя, імбирне печиво доступне для всіх.
Для класичного рецепта нам знадобиться:
- борошно вищого сорту - 0,3 кг
- вершкове масло - 150 г
- коричневий цукор - 0,1 кг
- яйце - 1 шт (велике)
- розпушувач
- какао - 1 ст. л
- імбир (свіжий шматочок до 5 см, або сухий мелений 1 ч. л)
- мелений мускатний горіх - половина 1 ч. л
- кориця - 1 ч.л
- гвоздика - чверть 1 ч. л
- щіпка солі
Спосіб приготування класичного імбирного печива
Просіяти борошно з розпушувачем, змішати його з сіллю, тертим або молотим імбиром, гвоздикою, мускатним горіхом і корицею. Масло повинно бути м'яким, його збити з яйцем, цукром і какао. У масляну суміш потроху вмішувати борошно зі спеціями, замісити тісто, сформувати з нього кулю, накрити і поставити у холодильник на дві години або на добу. Загалом, тісто може у такому вигляді в холодильнику зберігатися до місяця, тому готувати печиво у різдв'яно-новорічний період можна хоч щодня свіже.
Охолоджене тісто розкачати у пласт товщиною 4 мм і зробити фігурки печива за допомогою формочок. Заздалегідь розігріти духовку і випікати печиво протягом 10 хвилин при 180 градусах.
Класичний рецепт зручний тим, що у нього можна додавати й інші інгредієнти, щоб печиво набувало різних смаків. Наприклад, якщо додати більше какао і менше борошна, то вийде шоколадне імбирне печиво, якщо додати цедру лимону чи апельсину, то в імбирного печива з'являться цитрусові нотки. Замість цукру (або ж разом з ним у пропорції 50 на 50) можна додавати мед. Особливо смакуватиме гречаний, вийде імбирне печиво з медовим смаком.
Фото: unsplash.com/@americanheritagechocolate
Імбирне печиво дієтичне з медом
Щоб зберегти фігуру під час святкового періоду, можна приготувати імбирне печиво з медом замість цукру, або з фруктозою чи стевією і на рисовому борошні замість білого борошна. Це трохи зменшить калорійність страви.
Інгредієнти дієтичного імбирного печива:
- рисове борошно - 100 г
- мед - 80 г
- жовток - 1
- вершкове масло - 20 г
- розпушувач - половина ч. л
- імбир сухий мелений - 1 л. л
- кориця - половина ч. л
- мускатний горіх - половина ч. л
Як приготувати дієтичне імбирне печиво з медом
Мед, вершкове масло і спеції покласти у каструлю, розмішуючи довести до кипіння. Потім додати розпушувач, маса повинна збільшитися в об'ємі, після чого її потрібно охолодити. В охолоджену вершкову масу вмішати борошно і жовток, замісити тісто, сформувати кулю, накрити харчовою плівкою і поставити у холодильник на годину або дві.
Розкачати тісто до 4 мм і формочками вирізати фігурки. Випікати у духовці при температурі 180 градусів.
Фото: unsplash.com/@imdauphong
Дієтичне імбирне печиво з сиром
Ще один варіант дієтичного печива – з сиром. Єдиний його недолік - тісто виходить м'яке і тому за допомогою кулінарних формочок зробити різні фігурки не вийде.
Нам знадобиться:
- білки 4 яєць
- вівсяні пластівці - 5 ст. л
- знежирений сир - півтори ст. л
- мед - 1 ч. л
- ванілін - пів пакетика
- імбир сухий мелений - 3 ч.л
- кориця, мускатний горіх - за смаком
Білки охолодити і збити до щільної піни, у неї додати рідкий мед, сир, пластівці і ваніль. Замісити тісто, яке повинно вийти м'яким. Його загорнути у плівку і залишити на 15 хвилин, у холодильник ставити тісто не потрібно.
Печиво потрібно формувати руками, покласти на пергамент, яким застелити деко. Поставити у розігріту до 180 градусів духовку і випікати 10-15 хвилин.
Фото: unsplash.com/@molliesivaram
Імбирне печиво на пательні
Раптом якщо у вас немає духовки, а різдвяного настрою за допомогою печива хочеться додати, то є рецепт його випікання на пательні. Результат виходить непоганий, печиво хрустке, та й часу на його приготування йде менше.
Отже, нам знадобиться:
- вершкове масло - 70 г
- одне яйце
- цукор коричневий - 4 сл. л
- борошно - 3-4 ст. л
- дрібка солі
- імбир сухий мелений - 1 ч. л
- какао - 1 ч. л
- кориця, мускатний горіх - за смаком
- розпушувач - половина ч. л
Розтопити масло, вбити у нього яйце і цукор, додати сіль, імбир, какао, корицю і мускатний горіх. Борошно змішати з розпушувачем і вмішувати його у масляну масу. Замісити тісто і поставити у холодильник охолоджуватися на годину-дві.
Потім розкачати його у пласт, вирізати форми печива, які покласти на змащену олією розігріту пательню. Печиво обсмажити з кожного боку до легкої скоринки.
Глазур для імбирного печива
Готове імбирне печиво без візерунків виглядає ніби "голим", щоб це виправити потрібно заздалегідь запастися кондитерським мішком з насадками маленького діаметра. Візерунок можна обрати, переглядаючи фото в мережі, якщо ви новачок, то обирайте не складні варіанти.
Фото: unsplash.com/@margaretbmoss
Для приготування найпростішої глазурі потрібні білки, цукрова пудра, крапля лимонного соку і міксер, або блендер. Білки потрібно збити до густої маси, щоб вона не розтікалася. Масу покласти у кондитерський мішок і підібрати насадку. Розписувати печиво можна тільки тоді, коли воно остаточно охолоне. Коли візерунок буде нанесений, потрібно дочекатися поки він застигне.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Донбас